November. De temperaturen dalen en de feestdagen liggen in het verschiet. Je hebt wat overgewicht en wilt graag wat kilo’s kwijt, want dat mooie jurkje van drie jaar terug zou toch wel leuk zijn deze kerst. Maar hoe pak je dit het best aan? Nog twee maanden te gaan…

Om je maar gelijk uit de droom te helpen: op korte termijn afvallen kan, maar om een langduriger én gezonder effect te bereiken, is het beter om je leefstijl aan te passen om ook komende zomer in bikini te kunnen en met kerst 2021 in hetzelfde jurkje, of wellicht een maatje kleiner. Daarnaast verkleint een gezonde leefstijl de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Diverse aanbieders van crashdieeten richten zich op het zo snel mogelijk verliezen van gewicht. Sommigen verkopen zelf maaltijdvervangers zoals shakes, soepen of repen om je een duwtje in de rug te geven voor een sneller resultaat. Je krijgt dan niet meer dan 500 kilocalorieën per dag binnen.
Volgens deze aanbieders zijn er veel mensen je voor gegaan en erg enthousiast over zo’n dieet: het geeft een snel resultaat, er is voldoende keuze uit maaltijdvervangers en je hoeft niet zelf na te denken over het aantal kilocalorieën.

Net als de voordelen, zijn er ook een aantal minder positieve punten te benoemen van een crashdieet:

  • Het is duur
  • Je krijgt weinig vitamines binnen
  • Je zal last hebben van een hongergevoel vanwege de lage kcalinname
  • Je krijgt weinig vitamines binnen, wat op de iets langere termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengt
  • Het breekt waardevol spierweefsel af.

Blijvende verandering

Naast bovengenoemde nadelen van een crashdieet zijn er nog meer argumenten te noemen om het aanpassen van je leefstijl te verkiezen boven het volgen van dit soort dieeten.

Veel mensen vervallen na een dieet weer in hun oude slechte gewoontes en binnen bepaalde tijd komen de kilocalorieën er weer aan, gebaseerd op het feit dat men niet geleerd heeft hoe een gezonde leefstijl (en daarbinnen eetpatroon) er eigenlijk uit ziet.
Want een dieet waarbij te weinig kilocalorieën worden genuttigd, houdt niemand langdurig vol. Daarom raad ik je zeker aan om je te verdiepen in het doorvoeren van een gezonde leefstijl. Als leefstijlcoach kan ik je hierbij helpen, tijdens een vrijblijvende kennismaking kunnen we samen ontdekken welk traject het best bij jou past. Met een gezondere leefstijl voel je je fitter én met langduriger effect!